Latinoamerički plesovi očaravaju svojom emotivnošću i energijom, brzim tempom i vrtoglavim okretima, lepršavom stilu i strastvenom zanosu.

Latino plesovi su izvedeni iz muzike pod kojom se plešu, brzog ili sporog tempa.

Takmičarski latinoamerički plesovi obuhvataju pet plesnih stilova: Samba, Rumba, Cha-cha-cha, Paso doble i Jive. Njihov zajednički imenitelj su senzualni pokreti i krajnja emocionalnost.

Jedan od najzahtjevnijih latinoameričkih plesova je samba. Ples afričkog porekla, postao je veoma popularan u Brazilu, gdje se njegova strast razvila u karnevalske aktivnosti. Veoma je ritmičan i živahan ples. Zahtevni pokreti „bounce” karakteristični su za sambu.

Strastvena i zavodljiva rumba je ples kubanskog porijekla. Rumba je ples zavođenja, pleše se brzo sa izraženim pokretima kukova, u koreografijama najčešće sa senzualno agresivnim stavom muškarca i odbrambenim stavom žene.

Cha-cha-cha originalno potiče od mamba i rumbe. Najveću ekspanziju doživio je 50-tih godina prošlog vijeka i od tada je jedan od omiljenih društvenih plesova. Energičan i poletan ples u svojoj osnovi sadrži tri brza koraka i dva spora.

Ples španskog porekla, koji oslikava koridu je paso doble. Tokom plesanja plesač je u ulozi matadora, a plesačica simbolizuje plašt. Karakter i raspoloženje plesa oslikavaju intenzivnost, fokus i dramatičnost.

Jive predstavlja najintenzivniji ples od svih pet latino-američkih plesova. JIve je veoma brz i energičan, skokovit i razigran ples, a oslikava ozareno i živahno raspoloženje. U osnovnim figurama, ali i u svi ostalim moraju biti prisutni „swing“ i ritmicki precizan rad stopala.