Plesni klub Flamenco je osnovan kao plesna sekcija 01.03.1985. u RKUD “Mitar Trifunović – Učo” (sadašnja GKUD Bosna) u Tuzli. Sekciju je vodio veliki entuzijasta i zaljubljenik u ples Dimitria Dico Pelemiš, a nakon njegovog odlaska lub su nastavili voditi Namik Trutović, Dragan Vasić i Danijel Upčev.

Klub se prevashodno bavi Akrobatskim Rock and roll-om, pa su prvi takmičari iz kluba učestvovali na turnirima Ex Jugoslavije 1990.: Namik Trutović i Elvira (Jašarević) Hodžić i Danijel Upčev sa partnerkom Ivanom Bajer koji su već naredne godine postali viceprvaci Jugoslavije u seniorskoj “C” kategoriji.

Flamenco je najstariji plesni klub u Bosni i Hercegovini, i jedan od osnivača “Saveza sportsko plesnih klubova Bosne i Hercegovine” koji predstavlja naše sportiste u WDSF (World Dance Sport Federation) i WRRC (World Rock’n’Roll Confederation).

Naši takmičari Nina Mešanović i Senad Softić su u 2004. g. bili svjetski i evropski prvaci u kategoriji Juniori u Akrobatskom Rock’n’Roll-u, a 2010. naš plesni par Dina Imamović i Dino Alić su zauzeli 5. mjesto na svjetskoj rang listi u Latino-američkim plesovima, kategorija Omladinci.

Upis u klub je u toku cijele godine!!!

Neka Vaš naredni korak bude plesni!!!