Tradicionalna manifestacija “Ljetne večeri pod lipama Gračanice” konačno se nastavila u 2021. godini nakon ljetne pauze uslovljene pandemojom u 2020..

Ove godine su organizatori pripremili veoma bogat kulturno zabavni i umjetnički program pod nazivom “Art čaršija – open street festival”. Planirano je da se manifestacija realizuje u cjelosti 01.07.2021. sa domaćim udruženjima i pojedincima koji se bave kulturom, umjetnosti i zabavom. Na žalost zbog obilnih padavina drugi dio programa je odgođen za 07.07.2021.

Organizaciju ove manifestacije implementirao je BKC Gračanica na čijem čelu je direktor Nedžad Peljto, a publika je uživala u izložbama slika, plesnim koreografijama i koncertima najmlađih muzičkih bandova ali i solista, kao i programom uživo na TVTK. Iako je mali grad, Gračanica je pokazala da ima izvrsne muzičare koji postižu regionalne uspjehe, a baza uspjeha se nalazi u aktivnom bavljenju muzikom, kroz razna udruženja ali i javne kulturne i umjetničke ustanove koje okupljaju djecu i omladinu. Da se prisjetimo Amela Ćurića i najnovije zviezde Mahira Mulalića.

Svakao treba spomenuti i skorašnje uspjehe dječijeg ansambla iz JU “Osnovna muzička škola” Gračanica na on line takmičenjima pod sigurnom palicom profesorice Jasenke Ahmetašević, 1. mjesto na International Festival Competition ,,Paints of the Spanish Sun” u Španiji, ali i u Estoniji i Ukrajini, i pregršt drugih internacionalnih nagrada.

Na večerašnjoj manifestaciji predstavili su se mladi muzičari i bendovi sa solistima iz “Umjetničkog Obrazovnog Centara” Gračanica, koji vodi profesor i direktor Ekrem Ćurić. Ovaj centar već godinama edukuje mlade muzičare, koji su večeras zasluženo dobili pregršt aplauza od publike. Naročito se istakao mladi solista Mahir Grbić.

Sam kraj manifestacije začinila su tri plesna kluba “Rock step” i “Plamingo” iz Gračanice sa gostima “Flamenco” iz Tuzle. Njihove plesne tačke su izmamile dosta aplauza. Članovi klubova “Rock step” Gračanica i “Flamenco” Tuzla se spremaju do oktobra, za odlazak u Gratz, Austrija, kada učestvuju na Evropskom prvenstvu Girl Formations i Svjetskim kupovima za kategorije Juniors i Juveniles. Inaće, ova dva kluba su članovi SSPKuBiH (Saveza sportsko plesnih klubova u BiH, koji je jedini BH savez učlanjen u World Dance Sport Federation kao predstavnik svih vrsta plesova u Međunarodnom Olimpijskom komitetu. Već od naredne Olimpijade, ples će preko ove asocijacije biti uključen u Olimpijski program.

Video snimke nastupa članova PK “Rock step” i PK “Flamenco” Tuzla možete pogledati na YouTube, na linku ispod. Kliknite dugme sa imenom kluba.

Rock Step Videos Flamenco Videos

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *